03.05.2015

Діячка з діаспори: “Українські чиновники у 25 разів повільніші, ніж шведські

Працюючи із чиновниками з України та Швеції, куратор Українського інституту у Стокгольмі Наталія Пасічник констатує – вітчизняні працівники державних органів дуже мляво реагують на культурні ініціативи.

Про це діячка розповіла у розмові з газетою "День".

"Нас дуже добре сприймають, і для нас є зелене світло в багатьох питаннях. Найбільше видно контраст, працюючи з чиновниками Швеції та України. Реакція українських чиновників разів у 25 повільніша, ніж шведських. Найбільша перешкода зараз — темпи реакції українських державних діячів", – розповіла вона.

Вона відзначила, що для інституту, який фактично займається популяризацією України у Швеції, дуже важливо дістати якийсь відгук і правильне розуміння від української держави щодо підтримки його ініціатив. Адже подібні інституції — серйозний інструмент протидії інформаційній війні з Росією на Заході. "Залучення коштів європейських грантів або спонсорів — це вже on the top of. Про інститут мусить дбати в першу чергу українська держава", – вважає Пасічник.

Український інститут діє як волонтерська ініціатива. За півроку роботи він  вже реалізував чимало проектів, метою яких є промоція української культури за кордоном. Зокрема,перший масштабний кінофестиваль у Швеції.

Днями інститут став асоційованим членом European Union of Culture Institute cluster Stockholm — найбільшої європейської мережі  організацій, метою яких є поширення європейських цінностей та культурного розмаїття всередині і за межами ЄС через взаємну співпрацю.