09.09.2015

Правий сектор розповів про ймовірні причини затримання активістів в Одесі


Арешт Стерненка може бути пов'язаний із демонтажем в Одесі агітаційних наметів "Окупаціного блоку"


У "Правому секторі" заявляють, що кримінальне провадження проти арештованого 8 вересня лідера їхньої одеської організації Сергія Стерненка сфабриковано. Про це на брифінгу в Одесі заявила заступник керівника центрального інформаційного відділу "Правого сектора" Варвара Черноіваненко.

За її словами, обшук у квартирі й саме затримання Стерненка відбувалися з безліччю процесуальних порушень.

"Увірвалися люди в масках, затримали, нікому нічого не пояснивши... Нібито викрадено депутата – одіозна фігура, через яку дійсно були розбіжності. Але справу проти Стерненка сфабриковано", - заявила Черноіваненко.

Вона пояснила, що кілька місяців тому "Правий сектор" разом із представниками інших патріотичних організацій звернувся до міліції, прокуратури та СБУ з тим, щоб правоохоронні органи ретельно вивчили діяльність депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербича.

"Існує низка доказів (у тому числі, відео) про його заклики до порушення цілісності України. Він возив на Майдан "тітушок", а також має відношення до рейдерства, "розпилів" тощо. У відповідь на нашу заяву була його заява до міліції про те, що "Правий сектор" йому нібито щось зробив. Ми розглядаємо це як спробу самопіару депутата або помсту. Ніяких насильницьких дій стосовно нього "Правий сектор" не чинив", - сказала Черноіваненко.

Вона стверджує, що Щербич звернувся до міліції в червні, потім якимось чином заяву від патріотичних організацій прикріпили до заяви Щербича".

Як зазначає Черноіваненко, провадження за заявою Щербича відкрили, ґрунтуючись виключно на свідченнях депутата, який є представником партії "Родина" (лідером партії є колишній депутат ВР Ігор Марков – ред.).

"Доказів вини Стерненка немає, зате відомо, що Щербич возив на Майдан "тітушок", - акцентувала Черноіваненко.

Вона вважає, що арешт Стерненка може бути пов'язаний із демонтажем в Одесі агітаційних наметів "Опозиційного блоку", а демонтаж пов'язують із активістами "Правого сектора".

Крім того, за словами Черноіваненко, Стерненко має популярність та повагу в місцевої молоді, яку міг би "за собою повести".

Нагадаємо, 8 вересня в Одесі затримали лідера одеського "Правого сектору" Сергія Стерненка та автомайданівця Євгена Резвушкіна за викрадення депутата Комінтернівської райради Сергія Щербіча, який був районним керівником сепаратистської партії Ігора Маркова "Родіна".

У МВС пояснили, що затримали чоловіків за напад на народного депутата України та його викрадення і відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 і ч. 2 ст. 187 Кримінального кодексу України. Згодом стало відомо про затримання координатора "Правого сектору" в Комінтернівському районі Одеської області Руслана Демчука.

Тим часом, народний депутат Дмитро Лінько заявив, що справжньою підставою для арешту активіста одеського "Автомайдану" стало те, що Резвушкін з іншими активістами 30 серпня відкрили для всіх бажаючих будинок прийомів Міжнародного Гуманітарного Університету більш відомий як "будиночок Гаррі Поттера".

Євгена Резвушкіна заарештували на два місяці. Крім того, Приморський райсуд Одеси обрав запобіжний захід Русланові Демчуку у вигляді тримання під вартою на час слідства.