24.10.2023

Підробка документів і битва керуючих компаній: у центрі Одеси не поділили багатоквартирний будинок

Жертвою переділу ринку керуючих компаній стали мешканці багатоквартирного будинку 11 по Софіївській вулиці Одеси.

Власники понад тридцяти квартир не можуть визначити своє майбутнє, звинувачуючи один одного і чиновників у неправомірних діях.

Протягом багатьох років будинок перебував у віданні КП «ЖКС «Порто-Франківський», проте люди, незадоволені якістю послуг, що надаються, вирішили перейти під крило приватної керівної компанії «Ренесанс-92», яка належить бізнесменові Руслану Тарпану. Структурі з таким шлейфом скандалів, що писати й писати (наприкінці публікації ми наведемо найцікавіші на наш погляд), але рішення є рішення. Однак у певний момент щось пішло не так.

Як ми вже писали, часи житлокомунсервісів відходять в історію. Глобальний (за одеськими мірками) перерозподіл цього ринку стався, коли віце-мером із ЖКГ був Дмитро Жеман. І йдеться не про реальну конкурентну боротьбу, а про банальний дерибан. Так, клієнтів ЖКСів «Черемушки», «Фонтанський» передали компанії «Сервіс плюс», будинки, які обслуговував ЖКС «Чорноморський», — однойменній КК, а замість ЖКС «Порто-Франківський» тепер працює КК «Порто-Франко».

Більшість одеситів навіть уваги не звернули на те, що їх тепер обслуговує приватник, а не комунальники. Для них змінилися лише назви в парі платіжок. Побурчали, обговорили зі знайомими, на цьому все й закінчилося. А ось мешканці будинку на Софіївській, 11 вирішили не миритися із ситуацією і піти від ЖКС «Порто-Франківський» до керуючої компанії «Ренесанс-92». Відповідне рішення сусіди ухвалили на зборах 13 липня: 29 осіб із 51 проголосували "за".

Однак не тут-то було. За підсумками інших зборів співвласників будинку від 22 серпня керуючою компанією з 1 жовтня обрали «Порто-Франко». Власне, тут скандал і вийшов у публічну площину. Частина жителів звинуватила цю керуючу компанію у фальсифікації протоколу, інша частина, навпаки, вважає, що все законно і ніхто нікого не обманював.

Минулого тижня у дворі будинку відбулася зустріч сусідів із представниками мерії. Вона була дуже емоційною, але відносно конструктивною. Як повідомили «Думській» у муніципалітеті, йдеться про конфлікт між мешканцями, які не можуть визначити майбутнє будинку. Зокрема, у протоколі, який санкціонував перехід під управління компанії «Ренесанс 92», уже є п'ятеро відмовників, які відкликали свої підписи.

«Арбітром у цьому випадку є Приморська райадміністрація, але й департамент міського господарства тримає руку на пульсі подій. У цьому випадку дуже важливо не забувати, що долю будинку вирішують його співвласники, і ми не можемо впливати на їхнє рішення, тільки консультувати і модерувати, якщо є такий запит від самих людей», — підкреслили в мерії.
Жилуправління «Ренесанс» ЛТД-92 було зареєстровано в жовтні 1994 року. Статутний капітал — 500 гривень. 100% його належить ТОВ «Ренесанс-92».

Засновником останнього є Олександр Сирицький, менеджер групи «Інкор», що належить великому одеському бізнесменові Руслану Тарпану, який сьогодні в бігах.