08.10.2023

Власник стивідорних компаній з Одеси приховує, що співпрацює з підсанкційним олігархом

Одеський бізнесмен, що має відношення до так званої стивідорної групи TIS Андрій Ставніцер вирішив заперечити, що він співпрацює підсанкційним олігархом з Росії Олексієм Федоричевим. Але, як з’ясували журналісти чоловік повідомив ЗМІ недостовірну інформацію.


Термінали «ТІС-Зерно» та «ТІС-Мінеральні добрива» не належать мені на жодний відсоток. Цими підприємствами володіє Олексій Федоричев. Олексій повністю викупив термінали на початку 2000-х років, і з того часу керує ними одноосібно. У терміналів «ТІС-Зерно» та «ТІС-Мінеральні добрива» свої команди, окрема система управління, своє ціноутворення та цінова політика, вони не звітують переді мною та моїми партнерами, і не підкоряються мені. Ми стоїмо на одній землі, користуємося однією залізничною мережею та загальною електросистемою. Історично нас об’єднує один бренд, тому що на початку шляху ми разом будувалися та розвивалися. Проте я не впливаю на рішення цих терміналів і не можу нести відповідальності за їхню господарську діяльність, - Андрій Ставніцер
Проте з 2000-х років стивідорна група сприймалася як єдине ціле. Лише у 2018 році брат бізнесмена та його бізнес-партнер Єгор Гребенніков заявив, що цитуємо: « кожен із терміналів «ТІС» створювався як окремий інвестиційний проект, тому сьогодні кістяк групи утворений шістьма самостійними компаніями, і щодо цього в майбутньому навряд чи щось зміниться. Принаймні поки терміналів п’ять. Компанія «ТІС» контролює всю інфраструктуру групи, решта компаній «приписана» до своїх терміналів. Це — «ТІС-Контейнерний термінал», «ТІС-Зерно», «ТІС-Вугілля», «ТІС-Руда» та «ТІС-Міндобрива».

Читайте також: Андрей Ставницер: украденный порт или тайны «успешного стартапа»

Гребеннік додав, що немає такої єдиної юридичної оболонки, як група компаній ТІС. Це у ЗМІ так повелося. Є шість окремих автономних юридичних осіб, з різним набором акціонерів та різними співвідношеннями корпоративних часток»



Тобто враховуюче все сказане, чи можна вважати що Ставніцер та його партнери не ведуть спільний бізнес. з олігархом Олексієм Федоричевим стосовно якого введені санкції РНБО? Авжеж ні. Українські бізнесмени досі мають спільні проекти.

Наприклад, до листопада 2021 року Ставніцер та Гребенніков були бенефіціарами ТОВ «ТІС «ДП Ворлд ТІС Південний». Зараз всі долі вони передали Олексію Федоричева та його компанії Федкомінвест Монако С.А.М., яка теж під санкціями України.

До того ж варто вказати, що Гребенніков та Ставніцер, як і їхній партнер Олег Кутателадзе, досі є співвласниками компанії «ТІС-Руда» разом з тим самим Федоричевим. Це спільний проект з олігархом Костянтином Жеваго, котрого намагаються доправити із Франції для суду в Україні. Тобто, скандальних партнерів у Ставніцера та його компанії є чимало.

До речі, сама компанія «ТІС» також має серед власників як Федоричева, так і Ставніцера. Олігарх з Росії контролює 45,47% компанії  (113,4 млн гривень), а фонд «Нобіліс» – тільки 35,3%.Тобто, як ви вже зрозуміли Ставніцер намагається зняти із себе відповідальність за зв’язок з підсанкційним бізнесменом.


Цікавить лише одне – чому на частки Федоричева не наклали арешт, а майно не передали до АРМА?