04.05.2015

Європа перевіряє Україну питанням автономії Донбасу

Голова італійського МЗС заявив, що Україна повинна надати Донбасу автономію. Політологи впевнені – європейці перевіряють настрої перед візитом в Україну.

Європа, Україна і Росія продовжують обговорювати статус українських територій, підконтрольних ополченцям. Досить несподівана звістка, що стосується цієї теми, прийшла з Італії.

Голова Міністерства закордонних справ Паоло Джентілоні заявив, що українська влада має провести необхідні економічні, конституційні реформи, а також надати Донбасу автономію.

Саме про це він буде говорити з Петром Порошенком під час свого візиту до Києва 5 травня. Про те, чому так різко змінилася риторика європейців, радіостанції Голос Столиці розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Наскільки значною є дана заява?


— Міністр закордонних справ Італії говорить те, про що європейські політики думають. Необхідно розуміти роль Італії та італійських політиків в європейській структурі. Це персони, яким завжди дозволяється говорити більше, ніж іншим. Вони більш відкриті. Я думаю, що це зондування української політичної позиції перед візитом в Україну і вираз тих думок, які на сьогодні присутні в європейському політикумі. А там переконані, що та чи інша форма автономізації Донбасу є вирішальною і необхідною для врегулювання конфлікту на сході України. Але от щодо форми, глибини і напрямки цієї автономізації, точаться суперечки.

Сторони конфлікту будуть задоволені таким варіантом автономії?

— Якщо буде знайдено компроміс, він повинен не задовольнити жодну зі сторін — це і є суть компромісу. Що стосується напрямку автономізації, то якщо зараз подивитися уважно мінські домовленості, то там фактично вже закріплена автономія території Донбасу. Інше питання, що ранжир цієї автономії вкрай широкий, від регіоналізму чи децентралізації до федералізму і навіть конфедералізма. І в який бік хитнеться цей маятник при вирішенні цього спору — за це зараз воюють політики усіх боків.

Виходить, позиція Європи стала менш проукраїнською?

— Я б не сказав. Якраз позиція Європи, на відміну від інших, досить послідовна. У Європі з перших днів цього конфлікту розуміли, що його рішення лежить у руслі передачі повноважень на місцях. Мені здається, що це був пробний своєрідний
камінь — перевірити, чи звикне Україна до такого підходу і такої термінології.

http://lentanovyn.blogspot.com/2015/05/evropa-perevirjae-Ukrainu-pitannjam-avtonomii-Donbasu-Bortnik.html