13.05.2015

Українці вимагають створити окремий офіс для українського «Фейсбуку»

Скаргами на наготу в соцмережі блокували користувачів за обмін фотографією маленької дівчинки, яка отримала медаль за свого батька, бійця АТО
Соціальна мережа Facebook стала одним із фронтів інформаційної війни Росії проти України. Дедалі частішими стають випадки, коли пересічних користувачів соцмережі та провідних українських блогерів банять у відповідь на скорги користувачів про неприпустимий чи порнографічний контент, який насправді таким не є. Українські користувачі Facebook пішли шукати правди до засновника соцмережі Марка Цукерберга.
7 травня засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг запропонував спільноті ставити йому запитання для покращення роботи сервісу і закликав голосувати «лайками» за окремі запитання та пропозиції.
«Це можливість для мене почути думку всієї спільноти про те, як нам краще служити вам», – написав він на своїй сторінці.
Провести сесію питань і відповідей засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг пообіцяв 14 травня (15 травня о 02:30 за київським часом).

Більшість коментарів, залишених під цим постом, належить українцям. Усі вони звертаються до засновника Facebook з єдиним проханням: створити окрему адміністрацію для моніторингу українського сегменту соцмережі, яка б не залежала від російських адміністраторів.
Активіст Григорій Купершмідт звернувся з такою пропозицією до Марка Цукерберга від імені українців один з перших.
У коментарі до посту Цукерберга він зазначає, що чимало провідних проукраїнських блогерів страждають через несправедливе блокування Facebook. Також, за його словами, блокуються поточні повідомлення, які стосуються російсько-українського конфлікту.
«Наприклад, деякі користувачі були заблоковані через обмін фотографією, і стверджувалось, що на фото – нагота!» – зазначив активіст і додав посилання на дуже популярну останнім часом фотографію маленької дівчинки, яка отримала медаль за свого батька, бійця АТО.
​​
«Створіть окрему адміністрацію для українського сегменту, заблокуйте звіти про порушення з Росії або просто ретельніше моніторте топових українських блогерів, але допоможіть нам хоч як-небудь, будь ласка», – просить активіст.
Коментар-звернення Григорія Купершмідта на момент публікації матеріалу зібрало вже понад 40 тисяч «лайків» і численні коментарі від українських користувачів соціальної мережі, що рясніють кольорами українського прапора.
​​
До цієї ініціативи долучилося також чимало відомих українців.
Зокрема, президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook прокоментував повідомлення Марка Цукерберга: «Друзі, маємо використовувати всі канали, щоб отримати реакцію глобальних офісів. Україна повинна отримати українське представництво «Фейсбук!»

Також ідею підтримали політик та журналіст Володимир Ар’єв, казкар Сашко Лірник, депутат Київської обласної ради Олександр Аронець, активістка, яка кинула пістолет актору Пореченкову, Катерина Мальдон, організатор фестивалю «Республіка» (Кам’янець-Подільський) Андрій Зоїн, учасник гурту «ДахаБраха» Марко Галаневич та інші.
Де ж насправді сидять ті, хто блокує українських блогерів?
Проблема блокування українських блогерів у Facebook не нова і виникає не вперше. Днями засновник інтернет-видання watcher.com.ua Максим Саваневський зазначав, що за останні два місяці у Facebook щодня блокуються десятки українських користувачів, особливо – користувачів популярних. З того, кого блокують, можна зробити висновок, що процесом блокування хтось займається організовано, і що за цим стоїть Росія, говорить він.
Попри поширену серед українців думку, Facebook не має представництва в Росії. Про це представники компанії написали у відповіді на запит Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, яку було отримано восени 2014 року.
«Наша міжнародна штаб-квартира розміщується у Дубліні, в Ірландії. Там працюють співробітники з різних країн, які надають об’єктивну підтримку користувачам Facebook з України», – йдеться в повідомленні.
Група «саппорту» розташована в Дубліні, але складається з колишніх російських громадян. Крім того, російські боти «грають з системою» та цілеспрямовано блокують всі відомі проукраїнські профілі при бездіяльному сприянні офісу Facebook
​​Це підтверджують і досвідчені користувачі соціальної мережі. «В Москві немає офісу Facebook. Але, тим не менше, Україна належить до того ж сегменту ринку, що і Росія, в структурі ФБ, і український сегмент підпадає під дії того ж «саппорту» (підтримки – ред.), що і Росія. Група «саппорту» розташована в Дубліні, але складається з колишніх російських громадян. Крім того, російські боти «грають з системою» та цілеспрямовано блокують всі відомі проукраїнські профілі при бездіяльному сприянні офісу Facebook», – зазначила користувачка Мирослава Мірончук.
Раніше українські користувачі соціальної мережі стикалися з випадками, коли блогерів банили за цитування поезії Тараса Шевченка.
Були випадки, коли Facebook блокував акаунти політиків – так жертвою бану став народний депутат Борислав Береза.

Любов Багацька