16.09.24

Голова Одеської ОВА звільнив фігуранта журналістського розслідування з посади радника

Начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер звільнив від виконання обов’язків свого радника Івана Дралюка, пов’язаного із підсанкційним бізнесменом Вадимом Єрмолаєвим.

Рішення було ухвалене ще 13 серпня, але публічно про це досі не повідомлялося. Про це hromadske повідомили джерела у правоохоронних органах.

24 липня 2024 року hromadske оприлюднило розслідування «Хто в домі господар». Як компанія під санкціями Зеленського отримала шмат українського кордону.

У ньому йшлося про те, що Іван Дралюк — генерал-майор СБУ у відставці й колишній позаштатний радник керівника ОПУ Андрія Єрмака, став радником Олега Кіпера у червні 2023 року. Як з’ясувало hromadske, водночас Дралюк був і залишається партнером Вадима Єрмолаєва. Це відомий бізнесмен і громадянин Кіпру родом із Дніпра, проти якого рішенням РНБО України у грудні 2023 року було застосовано персональні санкції. Підставою для введення санкцій стали дані СБУ про роботу підприємств Єрмолаєва в окупованому Криму та сплату податків у бюджет держави-агресора.

Вже після застосування санкцій, компанія Вадима Єрмолаєва «Потоки», у якій Дралюку належить 11%, спромоглася отримати від Одеської ОВА в оренду земельну ділянку площею 6 га для будівництва приватного порту прямо на березі Дунаю в прикордонній зоні. Договір про оренду від імені ОВА підписав начальник відділу правового представництва та захисту ОВА Роман Кравцов. У розмові із журналісткою Hromadske Ярославою Вольвач він зазначив, що зробив це за вказівкою керівництва, тобто Олега Кіпера. Сам Кіпер заперечував, що знав про зв’язки свого радника Івана Дралюка із Єрмолаєвим та «Потоками».

В середу о 12:00 на Youtube-каналі hromadske вийде розслідування про те, як Вадим Єрмолаєв протягом 2024 року кілька разів намагався перереєструвати свої українські активи.