31.05.2017

Аудит виявив серйозні порушення в діяльності Одеської філії АМПУ

Аудиторами виявлено велику кількість порушень і встановлено, що Одеська філія АМПУ з моменту створення працювала неефективно


В січні 2017 року Мінінфраструктури призначило перевірку Одеської філії ДП «Адміністрація морських портів України» (ОФ АМПУ). Одночасно був відсторонений від посади керівник філії Михайло Соколов.

Перевірка фінансово-господарс­ької діяльності ОФ АМПУ і ефективності використання його майнового комплексу, яку здійснювали майже 20 фахівців, завершилася лише в травні. Перевірявся період з моменту створення філії у 2013 році і по нинішній час. За багатьма фактами аудитори не мали можливості надати висновки, через те що первинні документи були вилучені правоохоронними органами.

У підсумку для Міністерства інфраструктури був складений звіт на 300 сторінок. Звичайно, всі очікували, що без недоліків в роботі ОФ АМПУ не обійдеться, втім кількість виявлених порушень вразила навіть бувалих працівників Мінінфраструктури.

Перевірка показала, що в ОФ АМПУ систематично порушуються норми законодавства України щодо трудового законодавства, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Штатні розписи ОФ АМПУ не затверджувалися наказом, в них були присутні посади, наприклад «радник-почесний президент», які не зазначені в Класифікаторі професій і не мали чітко не визначеного переліку завдань та обов’язків.

Також виявлено факти неправомірного заохочення керівного складу ОФ АМПУ на суми 748 тис грн та 1,2 млн грн.

Крім цього встановлені серйозні порушення при нарахуванні портових зборів. Наприклад, нарахування канального збору здійснювалось філією не за фактом проходження суден по каналу, а відповідно до причалів. До того ж, були відсутні первинні документи, які б підвереджували факт проходження або не проходження суднами підхідного каналу. З моменту створення філії не здійснювалось нарахування канального збору із суден, які прямували до/з причалів №1-№24 Одеського порту. Зазначене порушення у періоді 2013-2016 рр. призвело до втрачання державних коштів від надходження портових зборів на загальну суму 4,13 млн доларів та 507 тис. грн.

З’ясувалося, що на філії не розроблений та не затверджений Порядок нарахування канального збору, Порядок проходження суден підхідного каналу також не визначений вимогами Обов’язкових постанов по морському порту Одеса, які повинні регулювати питання безпеки руху, охорони вантажів, майна порту і громадського порядку, проведення санітарних і протипожежних заходів у порту, порядку заходу суден у морські порти і виходу з них.

Також в ході перевірки були виявлені системні порушення з обліку, стану збереження та використання державного майна.

Наприклад, встановлено невжиття заходів щодо введення в експлуатацію об’єктів капітального будівництва на суму 1,7 млн грн, які функціонують вже 5-7 рокі і які мали збільшити активи ОФ АМПУ та вплинути на розміри нарахування амортизації та витрати. Також виявлені не обліковані філією десятки об’єктів основних засобів – при тому, що вони використовуються з 2013 р.; встановлені порушення при проведенні інвентаризацій.

За підсумками проведеної перевірки, аудитори звернули увагу Мінінфраструктури на неефективність прийняття рішень щодо розпорядження майном в ОФ АМПУ.

Так, наприклад, упродовж 2015-2016 рр. ОФ АМПУ постачала Одеській митниці та прикордонникам електроенергію, воду та тепло, але навіть не спромігся виставити рахунки за ці послуги на суму 3,2 млн грн, що призвело до завищення витрат та заниження прибутку. Аналогічні послуги надавалися «Лабораторному центру», з яким мало того що відсутній договір, але й також не виставлялися рахунки на оплату послуг, через що філією на власні витрати віднесено 257,6 тис грн.

Серед іншого, аудитом виявлено, що одна з комерційних структур спожила але не оплатила більше 1 млн кВт/год електричної енергії за кодом 1.1.2.8.0, що завдало ОФ ДП «АМПУ» збитків на суму 1,95 млн. грн.

Також за підсумками перевірки зазначено на факти розбіжностей фактично займаних орендарями площ з даними договорів оренди, що свідчить про неефективне використання майна філії.

Як показала перевірка, при проведенні ремонтних робіт приміщення медичної частини ремонтно-будівельни­м управлінням ОФ ДП «АМПУ» були завищенні витрати на суму близько 418 тис грн.

Аудитом встановлено, що протягом всього періоду, починаючи з червня 2013 року не ведеться облік кількості перебування одиниць техніки однієї з комерційних структур на території порту та не укладено договір на використання інфраструктури ОФ АМПУ. Аудитори визначили, що таким чином філія недоотримала доходу за використання інфраструктури в сумі майже 27 млн грн.

Згідно з результатами перевірки, недоотримано доходу за рідкі нафтовмісні залишки та шлами в сумі 1,8 млн грн.

В аудиторському звіті наводяться інші численні факти необгрунтованих витрат та недоотриманих доходів.

Аудиторами також зазначено на відсутність контролю за дотриманням встановленого режиму експлуатації причалу №7 в умовах систематичного двократного перевищення його експлуатаційних навантажень, що призвело до його аварійного стану та завдало значної шкоди державному підприємству у вигляді витрат на проведення реконструкції.

Грубе порушення режиму експлуатації причалу №7, на окремих ділянках якого зафіксовані ознаки втрати загальної стійкості, ще більше погіршило непридатний до нормальної експлуатації технічний стан причалу і могло призвести до руйнування споруди.

Крім того, було встановлено, що просідання підроблюваних територій вздовж 180 м на величину до 7,6 м, а також незгасаючі опади тилової території причалів 1к та 2к контейнерного терміналу на Карантинному молу протягом 2014-2016 рр., свідчать про наявність тектонічних порушень і глибинних розломів в районі будівництва контейнерного терміналу за рахунок штучно створеної території. Згідно з вимогами ДБН за вибір та підготовку території будівництва несе відповідальність ОФ АМПУ як замовник будівельних робіт.

Аудитори наголошують, що подальша експлуатація контейнерного терміналу на Карантинному молу без проведення відповідних заходів може привести до масштабної аварії існуючих причалів контейнерного терміналу.

Перевірка також показала, що керівництво ОФ АМПУ не забезпечило своєчасне ремонтне черпання акваторії причалів та ремонт причалів, що негативно вплинуло на безпеку мореплавства в акваторії порту.

Крім того встановлені інші численні порушення та недоліки, які викладені у аудиторському звіті.

Джерело в Мінінфраструктури, яке надало висновки комісії, не стало їх коментувати адже це «не його повноваження», але зазначило, що, виходячи з результатів перевірки, «державне майно та кошти в Одеському філіалі використовувались неефективно, і тому вже зроблені організаційні та кадрові висновки».

Нагадаємо, наказом Міністерства інфраструктури з 25 травня 2017 року начальником Одеської філії ДП «Адміністрація морських портів України» призначено Ігоря Ткачука, отже зазначені в аудиторському звіті недоліки доведеться виправляти саме йому.

Джерело: SKELET-info

Довідка.

Адміністрація морських портів України (АМПУ) — одне з найбільших державних підприємств, що має стратегічне значення для економіки і безпеки України.
АМПУ створена в 2013 році в результаті реформи морської галузі України для управління державним майном в морських портах країни і його ефективного використання, створення механізмів для залучення інвестицій в портову інфраструктуру для її розвитку і стабільної роботи бізнесу. Серед інших завдань Адміністрації — підтримка паспортних глибин акваторій портів, забезпечення безпеки мореплавства та ін.
АМПУ входить в сферу управління Міністерства інфраструктури України і об’єднує українські морські порти та інші інфраструктурні елементи, одночасно сприяючи розвитку і конкурентоспроможності кожного з них. Структура підприємства складається з центрального офісу в Києві і головного представництва в Одесі, філії «Дельта-Лоцман» та 13 філій в морських портах України.
Одеська філія АМПУ (Адміністрація Одеського морського порту) також була створена 2013 року, із самого початку і до травня 2017 її очолював Михайло Соколов.