24.12.2023

Слуги народу хочуть віддати частку держави у порту «Південний» олігархам Жеваго та Федоричеву

Андрій Мотовиловець віддасть український порт російському олігарху та збільшить вплив на Київську область

Народний депутат та очільник політичної партії «Слуга народу» в Київській області Андрій Мотовиловець «з голосу» провів у першому читанні законопроєкт № 9573, про передачу державної частки порту «Південний» та землі водного фонду у власність приватної компанії Транс Інвест Сервіс (ТІС), яка належить російському підсанкційному олігарху Олексію Федоричеву.



Прикметно, що компанія перебуває під санкціями РНБО.

Ще у 2015 році ексміністр інфраструктури Андрій Пивоварський, разом зі своїм радником — Мотовиловцем створили документ, за яким група компаній ТІС отримала право стягувати половину корабельного збору.

«Андрій Мотовиловець був організатором цієї схеми розподілу збору на користь російської компанії», - стверджують в ЦПК.

Але схему викрили НАБУ і САП, рахунки заблокували, а  підписант - Пивоварський, отримав за це підозру. Тоді, Мотовиловець навіть намагався взяти свого шефа на поруки. 

Читайте також:  Власник стивідорних компаній з Одеси приховує, що співпрацює з підсанкційним олігархом

Схоже, що своїм законопроєктом Мотовиловець вирішив продовжити брудну справу і допомогти російським друзям - віджати майно Українського народу на користь російських олігархів. Законопроєкт розблокує для росіянина Федоричева 37,5 млн доларів і 29 млн гривень, які раніше були заарештовані на рахунках компанії ТІС та додатково відшкодує їм з бюджету держави ще 5 млн доларів.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції прокоментували законопроєкт, який передає державну частину акваторії порту «Південний» компаніям олігархів.

Як інформують ЗМІ, про це йдеться у листі-відповіді НАЗК.



Для Київщини, корупційна діяльність Слуги Мотовиловця — не новина.  

Неодноразово зазначалося, що використовуючи свій вплив, він займається політичною корупцією, продає посади та за кошти крупних бізнесменів та агробаронів зливає «Слугу народу» в угоду їх інтересам. Відчудження комунальної власності і землі, призначення лояльних менеджерів на підприємства та підряди під афілійовані будівельні компанії - це головні досягнення Мотовиловця в Київській області за останні роки.

Група депутатів Київської обласної ради, що представляють партію «Слуга народу», заявила про дестабілізацію цього органу місцевого самоврядування та протиправне втручання з боку керівника Київської обласної організації політсили, народного депутата Андрія Мотовиловця.

На найближчій сесії Київської обласної ради, Мотовиловець спробує призначити головою бізнесмена Вадима Геращенка, якого вже «обілетив» на 25 000 тисяч доларів США, але не зміг виконати обіцянку і подарувати йому цей портфель до нового року.