29.11.2023

Україно-узбецький язиковий скандал на Ізмаїльському ринку: уповноважений із захисту державної мови відреагував на порушення

 
"Я мусульманочка, а ты украиночка иди воюй": Ізмаїльський ринок будуть перевіряти, порушницю-узбечку штрафувати, а місцева влада досі не відреагувала
 
Через українофобський скандал, що стався на Ізмаїльському ринку, вирішено перевірити дотримання Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” на Центральному ринку і притягнути до адміністративної відповідальності узбечку-українофобку. Про це повідомила мешканка Ізмаїла, яку обізвали "нацисткою", Наталія Осика.
 
Нагадаємо, скандал стався декілька тижнів тому на Ізмаїльському центральному ринку. Продавчиня спецій, громадянка Узбекістану Маргубахон Сидікова, вимагала від жительки Саф’янівської громади, Наталії Осики, використовувати російську або узбецьку мову при спілкуванні. Наталія відмовилася, посилаючись на Закон України, який зобов’язує використовувати державну мову в обслуговуванні. У відповідь продавчиня почала ображати та назвала її "нацисткою" і заявила їй: "я мусульманочка, а ты украиночка иди воюй". Деякі інші продавці ринку встали на захист Наталії, визначивши цей випадок як порушення мовного закону.
 
 
Наталія звернулася до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Сьогодні вона отримала відповідь, де повідомлено, що ухвалено рішення про здійснення державного контролю за застосуванням української мови на Ізмаїльському центральному ринку відповідно до першого абзацу частини 1 статті 56 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Також буде вирішуватися питання щодо притягнення узбечки-українофобки до адміністративної відповідальності.

Тарас Кремінь підкреслив, що це рішення прийнято на підставі інформації, наданої Наталією Осикою, і результатів інших звернень громадян.