23.06.2023

Директор департаменту капбудівництва Одеської ОВА виявився фігурантом справи про угруповання Кауфмана-Грановського

Віктор Лунгул
Віктор Лунгул

Директор департаменту капітального будівництва Віктор Лунгул допомагав злочинному угрупуванню, яке займалось корупцією та контролювало міську раду. Зловмисники, за даними слідства, наживалися на комунальному майні Одеси.

Про це з посиланням на матеріали судової справи повідомляє Nikcenter.

Детективи НАБУ виявили, що в кінці 2021 року бізнесмени Борис Кауфман та Олександр Грановський створили злочинну організацію. До неї увійшли ряд посадових осіб Одеської міської ради. За даними слідства, вони взяли під контроль практично всі питання економічного життя міста, зокрема взаємодію з забудовниками, закупівлі, діяльність комунальних підприємств.

Як вважають в антикорупційному бюро, до діяльності угруповання причетний і  начальник департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Віктор Лунгул. В кінці 2022 року у нього вдома провели обшук і арештували 200 тис. грн готівки.

Раніше ж, у 2018 році, чиновник позбавив громаду Одеси двох пам’яток архітектури – дачі Маразлі та Фабрицього, а також інших будівель поблизу та земельної ділянки, на якій вони розташовані. Правоохоронці встановили, що Лунгул сприяв приватизації цілого комплексу пам’яток за вдвічі заниженою вартістю – це завдало збитків на понад 80 млн грн. Судовий розгляд цієї справи досі триває.

Незважаючи на такі репутаційні “надбання”, протягом 2022 року посадовець щомісяця отримував надбавки та премії. Доплата за інтенсивність роботи підозрюваного в корупції чиновника складала 12-15 тис. грн на місяць.

Середня зарплата директора департаменту капбудівництва становила 35-40 тис. грн. У грудні він отримав 64,5 тис. грн виплат з бюджету, з яких 33,5 тис. грн – матеріальної допомоги на оздоровлення.

Підозрюваний в корупції Віктор Лунгул не має ні власного помешкання, ні авто. У власності його дружини Інни Яніцької – квартира в житловому комплексі “Альтаїр” в Одесі.

Дружині підозрюваного у корупції Лунгула належить квартира в одеському ЖК “Альтаїр”

Брату чиновника Олександру належить будинок в приміській Лиманці. А також за останні три роки родич посадовця купив чотири автівки: дві Toyota RAV4 та дві Hyundai Sonata.