30.08.2021

Суд Одеси відправив лідера "Традиції і порядку" Богдана Ходаковського під домашній арешт

Лідера та засновника організації "Традиція і порядок" Богдана Ходаковського, якого підозрюють у хуліганстві під час маршу ЛГБТ-збоченців в Одесі, відправили під нічний домашній арешт. Про це повідомив представник організації із зали суду.

За версією прокуратури, Ходаковський брав участь у хуліганських діях на вулиці Дерибасівська та чинив опір поліцейським і нацгвардійцям. Йому, як і більшості затриманим, інкримінують порушення ч. 3 ст. 296 Кримінального кодексу України.

Крім того, на думку прокуратури, лідер "Традиції і порядку" може переховуватися від слідства та впливати на свідків. Також він вже фігурував у іншій справі за цією ж статтею. З огляду на це сторона обвинувачення просила для Богдана Ходаковського цілодобовий домашній арешт.

Сторона захисту заявила, що слідчі не змогли довести підозру, а ризиків щодо впливу на свідків та переховування насправді немає. Адвокати Ходаковського наполягали на нічному домашньому арешті для свого клієнта.

Після нарадчої кімнати суддя Приморського районного суду Дмитро Осіік відправив лідера організації "Традиція і порядок" під нічний домашній арешт.

Загалом 30 серпня в Приморському районному суді обирали запобіжні заходи для 14-х затриманих. Керівника одеського осередку руху Іллю Попкова відправили під цілодобовий домашній арешт, тоді як прокуратура вимагала відправити його до СІЗО на два місяці.

Що відомо

  • 28 серпня в Одесі відбувся марш ЛГБТ-збоченців. Водночас біля будівлі Одеської міськради зібралися противники гомоекстремістів, серед яких – представники організації "Традиція і порядок".
  • Згодом між поліцією, нацгвардійцями та противниками ходи сталися сутички із розпиленням сльозогінного газу. У пресслужбі поліції повідомили про травмування майже 30 правоохоронців. Частину нападників затримали.
  • 29 серпня в поліції повідомили про затримання 61 людини, серед яких 12 підлітків. Щодо 15 протестантів відкрили кримінальну справу.