13.06.24

Збитки на 100 млн гривень: учасників справи з днопоглиблення порту Південний звільнили від покарання

В Україні суди звільнили від покарання та відповідальності обвинувачених у схемі АМПУ з днопоглибленням порту «Південний» (Южний), яка завдала державі збитків на 100 млн гривень. Про це ЗМІ дізналися з вироків судів першої і другої інстанцій за ч.2 ст.367 КК.

У 2023 році тодішній керівник Південної філії ДП «Адміністрація морських портів України» Максим Широков отримав підозру у привласненні коштів держави.

До організації незаконної діяльності керівник залучив двох підлеглих: Дмитра Карамана (наразі заст. начальника адміністрації порту Південний з технічних питань та розвитку) та Віталія Ліпського (наразі заступник начальника Чорноморської філії АМПУ з технічних питань та розвитку).

Максим Широков
Максим Широков

За даними слідства, у травні 2017 року чиновники уклали договір з комерційною структурою на виконання днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту «Південний». При цьому вартість відповідних робіт була штучно завищена. Встановлено, що державні гроші були переведені на рахунки підрядника, але фактичний обсяг робіт не відповідав документам. Таким чином з держпідприємства було виведено у тінь більше ніж 90 млн гривень.

Також Держаудитслужба виявила незаконне приписування цін на ресурси у додаткових договорах, укладених між філією ДП «АМПУ» у Южному та компанією China Harbour Engineering company Ltd для днопоглиблення акваторії порту. При цьому для робіт використовувався флот, який надали власники компанії «ТІС».

Справу передали до Южненського суду Одещини вже в червні 2023 року. А вже у квітні скандально відома через справу ОПЗ та олігарха Дмитра Фірташа суддя Земфіра Барановська вирішила звільнити корупціонерів від покарання через закінченням строків давності.

Земфіра Барановська

За її рішенням, моментом закінчення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК є 22 грудня 2017 року, тобто дата підписання акту приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року №7 складеного станом на 22 грудня 2017 року (учинення останнього тотожного діяння).

Згідно з формулюванням обвинувачення саме підписання вищевказаного акту приймання виконаних будівельних робіт призвело до завищення вартості робіт, що призвело до спричинення майнової шкоди філії АМПУ у вказаному розмірі. Таким чином, на момент розгляду клопотання про звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності, встановлений ст.49 КК п’ятирічний строк давності притягнення до кримінальної відповідальності, закінчився.

У червні цього року таке саме рішення ухвалила й колегія Одеського апеляційного суду у складі Олега Копіци, Олександра Толкаченка та Руслана Котелевського. Підстав для не застосування строку давності у даному кримінальному провадженні, визначених частинами 2-5 ст.49 КК, судом не встановлено.

Нагадаємо, що Широков після корупційних скандалів перевівся до КМДА, де його у червні затримали на хабарі у 20 тис. доларів.