27.06.24

У своїй квартирі знайдено мертвим Олексія Спектора

Колишнього директора департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора 26 червня знайдено мертвим у своїй квартирі.


Олексій Спектор з 2014 до 2021 року обіймав посаду директора департаменту комунальної власності Одеської міської ради. Він, Геннадій Труханов та Павло Вугельман є фігурантами справи щодо заводу "Краян".

Також у жовтні 2021 року тодішня Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що підписала п'ять підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Загалом тоді про підозру повідомили 17 особам. Зокрема, серед них: віцемер Одеси Павло Вугельман, директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор, керівниця юридичного департаменту ОМР Інна Поповська, голова постійної комісії з питань комунальної власності ОМР Василь Шкрябай та інші. А також міський голова Одеси Геннадій Труханов, колишній прокурор Одеської області Олег Жученко.

Як повідомляло НАБУ вони разом із бізнесменом Володимиром Галантерником створили злочинне угруповання й розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 роках ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, незаконні витрати з місцевого бюджету склали 131 мільйон гривень.

Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи, становив 689 мільйонів гривень.

Читайте також:  Хабар для НАБУ: підозрюваний ексдепутат Одеської облради Бабенко ходить по столичним ресторанам замість покарання

24.06.24

Порт на Одещині закупив нові мікроавтобуси



П’ять мікроавтобусів Hyundai Staria придбав порт Чорноморськ Одеської області за 7 млн 166 тис. грн, пише Придунав'я-онлайн

Тендер відбувся 19 червня, у ньому брала участь лише фірма «Базіс Авто», яка і здобула перемогу.

У вимогах до підрядника порт вказав, що йому потрібні восьмимісні мікроавтобуси 2024 року випуску з механічною коробкою передач і двигуном з об’ємом не менше ніж 2,4 літра.

Автомобілі будуть обладнані кондиціонерами, бортовими комп’ютерами, аудіосистемою. Скло затонують.

20.06.24

В Україні заборонили політичну партію “Наш край”, співголовою якої був нардеп з Болградщини

Кіссе

19 червня колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду задовольнила позов Міністерства юстиції та прийняла рішення про заборону діяльності політичної партії «Наш край». Про це повідомила пресслужба суду.

Крім того, суд вирішив конфіскувати усе майно та активи партії на користь держави.

“Інформуємо про те, що судом задоволено позовні вимоги Міністерства юстиції України: заборонено діяльність політичної партії «Наш край»; майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави”, – сказано у повідомленні.

13.06.24

Збитки на 100 млн гривень: учасників справи з днопоглиблення порту Південний звільнили від покарання

В Україні суди звільнили від покарання та відповідальності обвинувачених у схемі АМПУ з днопоглибленням порту «Південний» (Южний), яка завдала державі збитків на 100 млн гривень. Про це ЗМІ дізналися з вироків судів першої і другої інстанцій за ч.2 ст.367 КК.

У 2023 році тодішній керівник Південної філії ДП «Адміністрація морських портів України» Максим Широков отримав підозру у привласненні коштів держави.

До організації незаконної діяльності керівник залучив двох підлеглих: Дмитра Карамана (наразі заст. начальника адміністрації порту Південний з технічних питань та розвитку) та Віталія Ліпського (наразі заступник начальника Чорноморської філії АМПУ з технічних питань та розвитку).

Максим Широков
Максим Широков

За даними слідства, у травні 2017 року чиновники уклали договір з комерційною структурою на виконання днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту «Південний». При цьому вартість відповідних робіт була штучно завищена. Встановлено, що державні гроші були переведені на рахунки підрядника, але фактичний обсяг робіт не відповідав документам. Таким чином з держпідприємства було виведено у тінь більше ніж 90 млн гривень.

11.06.24

В Ізмаїлі демонтували пам’ятник російському генералу Тучкову

Ізмаїл Тучков

11 червня комунальники демонтували пам’ятник російському окупанту Сергію Тучкову, який з 1997 року стояв перед сквером біля Палацу дітей та юнацтва у самому серці міста на перетині пр. Незалежності та вул. Дмитрівської, пише Ізмаїл-онлайн.

Рішення про демонтаж пам’ятника міська рада ухвалила у квітні в рамках реалізації закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії».

Тиждень тому комунальні служби в рамках підготовчих робіт огородили пам’ятник парканом. А сьогодні зрізали його з постаменту, обережно зняли та завантажили у причеп комунальної вантажівки транспорту.

01.06.24

15-річна ізмаїлка, яка позбавила життя подругу, постане перед судом


За доказами слідчих поліції судитимуть 15-річну ізмаїлку обвинувачувану в убивстві подруги, яке сталося в Ізмаїлі на початку січня 2024. Школярку визнано осудною. За скоєне їй загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області.

Обгоріле тіло мертвої дівчини на березі річки Дунай виявив місцевий житель. Чоловік одразу сповістив про це у поліцію.

Правоохоронці встановили, що вбито 14-річну місцеву жительку. Під час поверхневого огляду в районі серця експерти знайшли два колото-різаних поранення.

Поліцейські оперативно з’ясували, що до злочину причетна знайома вбитої – учениця паралельного класу. Вона зізналась у скоєному та розповіла, що була на подругу ображена, бо та начебто її обкрадала, за що і поплатилася життям.

Зловмисниця, як з’ясувалось під час слідства, заздалегідь ретельно підготувалася до вбивства – взяла простирадло, ніж, олію та сірники та покликала подругу на прогулянку до річки.

Щоб жертва нічого не запідозрила, обвинувачувана сказала про нібито підготовлений для неї сюрприз. Далі попросила дівчину сісти на простирадло, зав’язала їй очі, після чого зненацька декілька разів вдарила ножем. У результаті отриманих травм потерпіла загинула. Тіло вбитої зловмисниця облила олією, підпалила і втекла, кинувши у вогонь ніж.
«Ні сама зловмисниця, ні її родина раніше в поле зору поліції не потрапляли. Після проведення низки експертиз та інших слідчих дій, зібравши достатньо доказів, у тому числі осудності фігурантки, ми під процесуальним керівництвом Ізмаїльської окружної прокуратури висунули їй обвинувачення у вбивстві. Цей злочин кваліфікується за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України і карається позбавленням волі на строк від 7 до 15 років. Обвинувальний акт скеровано до суду», – розповів начальник слідчого відділу Ізмаїльського районного відділу поліції Анатолій Маршавка.