20.10.2022

Продовжено строки справи про вимагання коштів депутатом Одеської облради від КНП «Дунайська обласна лікарня»

Вищий антикорупційний суд продовжив строк досудового розслідування у справі депутата Одеської обласної ради Дмитром Чапіром, котрий вимагав «відкат» у медиків. Про це стало відомо виданню Ізмаїл-онлайн з матеріалів кримінальної справи за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу.


Як зазначається у матеріалах справи, Дмитро Чапір, обіймаючи посаду голови постійної комісії обласної ради познайомився з виконувачем обов`язків головного лікаря КНП «Дунайська обласна лікарня» у червні 2021 року, повідомивши, що підтримує його кандидатуру у конкурсі на посаду генерального директора лікарні. При цьому він заявив, що очікує, що з кожної закупівлі буде отримувати «відкат» в розмірі 15%.

Після призначення генерального директора лікарні, Дмитро Чапір неодноразово надсилав йому повідомлення, а також цікавився під час особистих зустрічей, чому йому не перераховують зазначену суму «відкату». На це ген директор лікарні зазначив, що всі закупівлі проводяться через систему «ProZorro» і він як генеральний директор Лікарні не здійснює торги та не має змоги брати участь у таких протиправних схемах.

У грудні за результатами аукціону КНП «Дунайська обласна лікарня» придбала у компанії ТОВ «Мед ексім» два апарати штучної вентиляції легень за 1,6 млн гривень. Далі Чаір надіслав генеральному директору лікарні повідомлення, у котрому вимагав сплатити відкат 15%, що становить 240 тисяч гривень. В іншому випадку він погрожував перешкоджанням у законній діяльності генерального директора лікарні.

У червні директор лікарні перебуваючи в Одеській обласній раді зайшов до робочого кабінету Дмитра Чапір. Під час розмови він поцікавився щодо поставки апаратів ШВЛ та отримав відповідь,що за обладнання кошти перераховані та воно поставлене до лікарні, а представники компанії готові передати «відкат». При цьому Чапір, побоюючись фіксації розмови правоохоронцями, показав жестами, що кабінет може прослуховуватися. Продовживши розмову за межами кабінету,Чапір погодився на меншу суму відкату в розмірі 120 тисяч гривень.

Після отримання коштів через посередника, свого рідного брата, Дмитра Чапіра затримали правоохоронці.

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду задовольнив клопотання НАБУ продовживши строк досудового розслідування до 7 листопада 2022 року.