15.02.2014

Правила конспірації міського партизана

1) Не спричиняй підозр! Партизан у лісі - голка в стозі сіна, партизан у місті - голка в купі таких же голок. Не хочеш бути спійманим - змішайся з натовпом, будь таким, як усі. Ніхто не повинен здогадуватися, що ти - активіст, тим більше - підпільник. З того дня, як ти пішов у підпілля, твоя сім'я, робота або навчання - це твоя оперативна легенда, твоє прикриття прикриття в тилу ворога.

2) Не базікай! Ні за яких обставин не розповідай нікому про те, чим ви займаєтеся. Що відбувається в автономній групі - там і залишається. Чим вужче коло присвячених - тим нижча ймовірність, що інформація вийде за його межі.

3) Не залишай слідів! Слідчий знаходить злочинця за тією інформацією, яку він про себе залишає - доказ, відбиток пальця, фоторобот зі слів свідка і т. п. У соцмережах про тебе має бути мінімум інформації, в ідеалі - відсутність будь-яких акаунтів.

4) Хаотично міняйте все: адреси, паролі, явки, місця збору, «злочинний почерк» (спосіб виконання акцій).

5) Не здійснюйте акції на своєму районі (або в своєму населеному пункті, якщо в ньому проживає менше 10 000 жителів).

6) Мобільний телефон - твій кишеньковий шпигун. Його не повинно бути при тобі на акціях, розвідці і конспіративних зустрічах. Вийми з нього батарейку або оберни фольгою, а найкраще - залиш вдома.

7) Про всяк випадок розроби легенду, яка пояснює твоє перебування на місці акції, а також - алібі.

8) Партизанські акції здійснюються вночі. Вдень - тільки в тому випадку, якщо це неможливо зробити вночі, пізно ввечері або рано вранці. Найміцніший сон у людини - від 3 до 5 годин ночі.

9) Ніколи не здійснюйте акції без належної підготовки, спонтанно (на шляху додому з роботи і т. д.). Завжди проводьте розвідку. Ретельно вивчи місце акції, особливу увагу приділяйте шляхам підходу і відходу. Заходи безпеки на розвідці майже ті ж: мобільник не брати, підозр не викликати, на камерах не світитися тощо, проводити розвідку краще вдень.

10) Використовуй непримітний одяг без особливих прикмет (напис, лейбл), дешеву (щоб не шкода було спалити), зручну і найбільш поширену у твоїй місцевості. Взуття - те, в якому зручно бігати (кеди-кросівки). Не виходь на акцію в повсякденному одязі і взутті. Вночі це небажано, для нічних вилазок використовуй одяг чорного або темно-синього кольорів.

11) Бережись камер відеоспостереження, дверних вічок і випадкових свідків. Використовуй капюшони, маски і двосторонні куртки, в ідеалі - перуки і грим.

12) Не залишай відбитків пальців. Вони можуть залишатися в найнесподіваніших місцях (батарейки, патрони). Зтирати відбитки найкраще спиртовим розчином. Папір взагалі не лапай. Використовуй рукавички.

13) Не залишай на місці акції доказів (гільзи, балончики, недопалки, плювки, сечу) - слідів, за якими на твою групу можуть вийти.

14) Навчися швидко бігати. Завжди прикидай, куди будеш тікати або ховатися у разі появи ментів. Краще не попадатися, ніж потім відмазуватися.

15) Май з собою зброю для підстраховки - ситуації різні бувають.

16) Якщо ви пересуваєтеся на машині, вона повинна бути непримітною, зареєстрованої на бомжа або викраденою. Майте змінні номери. Найкращий варіант - «автомобіль-клон».

17) Довірся своїй інтуїції. Якщо ти, що називається «нутром чуєш», що щось піде не так, краще відмовся від акції і перенеси її на іншу ніч. Для людей небезпечних професій (льотчик, парашутист, канатоходець, міський партизан) бути забобонними - звичайна справа.

18) Не можна здійснювати акції до нескінченності. Чим більше акцій ви здійснюєте, тим вище шанс потрапити за грати. Заздалегідь обговоріть максимальну кількість акцій, яке плануєте здійснити (зазвичай це 10-15 акцій). «Відстрілявшись», ні в якому разі не розбігайтеся: тренуйтеся, озброюйтеся, вивчайте військову справа, проводьте розвідку і підготовку акцій, які ви здійсните при настанні революційних подій.

19) Дорожи легальним становищем, але розроби план дій на випадок провалу. Морально будь готовий сісти у в'язницю або піти на нелегал.

20) Пам'ятай, що влада вважає активістів своїм найголовнішим ворогом.