23.05.2023

Учасника корупційної схеми тендерів порту «Южний» звільнили від відповідальності

Колишнього директора ТОВ «СВ Шіппінг лтд» Антона Брагінця, котрий брав участь у фіктивній схемі тендерів ДП «МТП «Южний», звільнили від кримінальної відповідальності. Про це стало відомо із ухвали Приморського райсуду за ч.2 ст. 28 ч.2 ст.366 КК.

Антон Брагінець у 2016-2017 роках обіймав посаду керівника компанії. «СВ Шіппінг лтд» брала участь у тендері порту із закупівлі запчастин до кранів на 2,2 млн гривень. Усвідомлюючи, що фірма не мала досвіду виконання договорів щодо поставки підіймально-транспортувального обладнання  директор та інші невстановлені особи вирішили підробити зазначені документи та використати їх з метою участі у тендері.
Вони виготовили фіктивні листи, що СВ Шіппінг лтд» поставляло запчастини до  ТОВ «Транс Марін Сервіс». Це призвело до збитків порту на 636 тис. гривень.

Бригинець скоїв нетяжкий злочин, повністю визнав свою провину, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину. Суд задовольнив клопотання захисника та звільнив чоловіка від відповідальності у у зв’язку із закінченням строків давності. При цьому в ухвалі немає даних про компенсацію збитків.

Суд також повернув чоловіку 252 тис. гривень застави та зняв арешт з квартири та авто Volkswagen Passat (2008).

Нагадаємо, що історія Бригинця — частина більш великої справи про тендерну корупцію у порту. За версією слідства, в.о. директора порту «Південний» Віталій Жуковський, його перший заступник Роман Інде та в.о. заступник директора з матеріально-технічного забезпечення Олег Трайдакало (раніше начальник відділу матеріально-технічного забезпечення), ймовірно, причетний до організації корупційних тендерів.

З 2017 до 2018 року переможцями більшості тендерів порту «Південний» були 14 приватних компаній. Дані фірми нібито пов’язані між собою та контролюються керівництвом порту