20.03.2019

Нардепи вимагають від ГПУ, СБУ і МВС розібратися з Одеською кримінальною республікою


Депутати Верховної Ради, члени ТСК з розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів, вимагають від ГПУ, МВС та СБУ, розслідувати діяльність організованого злочинного угруповання, яке захопило владу в Одесі і стоїть за замахами на громадських діячів та журналістів

Про це заявили на брифінгу в парламенті депутати Олена Сотник, Мустафа Найєм, Ігор Луценко і Остап Єднак. Також на брифінгу були присутні постраждалі активісти Михайло Кузаконь, Олег Михайлик, Віталій Устименко, Світлана Підпала, Вадим Максюта.

"Одеські активісти вже звернулися до правоохоронних органів. Є заява у Василя Грицака (глава СБУ, - ред.), Арсена Авакова (глава МВС, - ред.), Юрія Луценка (глава ГПУ, - ред.) і Сергія Князєва (керівник НПУ, - ред.), з приводу злочинів в Одесі. Там названі конкретні імена. Це Володимир Галантерник, мер Геннадій Труханов, екс-глава УМВС в Одесі Володимир Босенко, прокурор Одеської області Олег Жученко. Всі ці люди і їх зв'язок з нападами на активістів в Одесі вказані в одній заяві. Всі ці справи потрібно об'єднувати і розслідувати як одне ціле. Одеська народна республіка, яку вдалося в 2014-му році зупинити, зараз фактично існує. І люди, які тоді стояли на майданах, змушені їхати до Києва на брифінг, тому що не можуть існувати в своєму місті", - заявив Мустафа Найєм.

Громадський активіст Віталій Устименко також підкреслив, що всі справи про напади на активістів необхідно перевести в київські слідчі органи. "На одеських правоохоронців надії немає. Моя справа просто розвалюється. Ті, хто на мене напав, завтра можуть вийти на свободу", - розповів активіст.

За словами Олега Михайлика, представники ОЗУ Галантерника-Труханова нападають на всіх, хто сьогодні готовий відкрито розповідати про них правду. "22 вересня минулого року мене розстріляли прямо в центрі Одеси, в ста метрах від обласного управління Національної поліції України в Одеській області. Четверо з присутніх тут людей пережили замах. Нас вбивають, щоб ми мовчали. І якщо київська влада нічого не зробить, то нікому просто буде захищати українську Одесу", - підкреслив активіст.

У свою чергу, Михайло Кузаконь продемонстрував схему "ОПГ Галантерника" і звернувся до генерального прокурора Юрія Луценка з пропозицією «зловити велику рибу". "Коли кілька років тому ви призначали Жученка, ви дали йому жорсткий наказ - розібратися з місцевим кримінально-олігархічним кланом, який захопив всі гілки влади. Я пропоную вам «велику рибу» - детальну схему цього ОЗУ", - сказав Михайло Кузаконь.

Депутат ВР Олена Сотник підкреслила, що все озвучене на брифінгу є усною заявою про злочин. "Ми просимо перевірити всі ці факти і вжити необхідних заходів. Інакше ми будемо змушені діяти в рамках наших повноважень як народні депутати України", - заявила парламентар.

Нагадаємо, за останній час на Півдні України були здійснені замахи на вбивство і напади на таких журналістів, волонтерів та активістів: Світлану Підпалу, Аліну Радченко, Сергія Стерненка (тричі), Віталія Устименка, Андрія Вагапова, Олега Михайлика, Михайла Кузаконя і Григорія Козьму. Крім того, двоє активістів - Катерина Гандзюк і Віталій Олешко - були вбиті.

Минулого тижня про серію нападів на українських громадських активістів, що борються з корупцією в Одесі, написало авторитетне американське інформаційне агентство Bloomberg.

Нагадаємо, влітку 2018 року ділове видання "Новое время" повідомляло, що «неофіційними господарем Одеси» є Володимир Галантерник, який контролює мера міста Геннадія Труханова.